torsdag den 14. juli 2011

Grovboller

Flere har spurgt på opskriften på de boller, jeg bagte i sidste uge.

Her er den:

1/2 pakke gær.
1 tsk. salt.
2 dl. lunken mælk eller vand, evt. blandet.
3 spsk. olie.
2 æg.
Ca. 3 dl. (i alt) reven gulerod, nødder, solsikkekerner eller hvad du nu har lyst til at putte i af fyld.
Ca. 700 g. hvedemel, måske lidt mere eller mindre.
Ca. 300 g. rugmel.

1. Smuldr gæret i en skål og put salt i.
2. Varm mælken til ca. 37 grader (håndvarm) du kan også bruge varmet vand.
3. Hæld mælken i skålen og rør rundt.
4. Put olie og æg i.
5. Put rugmel i og fyld i.
6. Put hvedemel i lidt ad gangen og rør rundt så du mærker hvornår der er nok. Du må ikke putte mere rugmel i, for så kan dejen ikke hæve ordentligt.
7. Lad dejen stå og hæve i 1 time. Gammel overtro siger den hæver bedre, hvis man skærer et kors i, og det er faktisk smart, for så kan man nemt se på korsets kanter hvor meget dejen er hævet.
8. Form 16 boller, pensel dem med æg, og put evt. drys på.
9. Lad dem hæve i 20 minutter inden du tænder ovnen på 180 grader varmluft eller 200 grader almindelig varme, og sæt dem i når den er varm.
10. Bag bollerne i ca. 13 minutter. Prik i dem med en tændstik el. lign. hvis der hænger dej på den er de ikke færdige endnu.
11. Lad bollerne køle af.
12. Ring til Camilla og inviter hende på en varm bolle og en kold Pepsi max.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar